آموزش بیمار - قوز قرنيه يا كراتوكونوس چيست ؟

قوز قرنيه يا كراتوكونوس چيست ؟

• قوز قرنيه يا كراتوكونوس چيست ؟
  • قوز قرنيه در چه سني شايع مي باشد؟
  • علائم قوز قرنيه چيست ؟
  • علل قوز قرنيه چيست ؟
  • تشخيص
  • درمان كراتوكونوس چيست ؟
  • موفقيت درمان قوز قرنيه يا كراتوكونوس چگونه است ؟

قوز قرنيه يا كراتوكونوس چيست؟

نازك شدن غير عادي و پيشرونده ، دو طرفه ولي غير قرنيه در قسمت مركزي قرنيه را كه باعث برآمده شدن تدريجي آن به سمت بيرون مي شود ، قوز قرنيه يا كراتوكونوس مي گويند . در واقع قرنيه به شكل يك مخروط كروي در مي آيد .

قوز قرنيه در چه سني شايع مي باشد؟

اين بيماري در نوجوانان و حدود سن بلوغ شروع شده و طي 8-7 سال پيشرفت كرده و بعد تقريباً ثابت باقي مي ماند ، گرچه اين زمان ممكن است تغيير كند . رشد و پيشرفت اين بيماري ممكن است ناگهاني يا تدريجي باشد و معمولاً بين 10 تا 30 سالگي شايعتر از بعد از 30 سالگي مي باشد .

علائم قوز قرنيه چيست ؟

در مرحله نهفته بيماران هيچ علامت باليني ظاهري ندارند ، جز اينكه تغييرات مكرري در شماره عينك آنها پديد مي آيد كه به صورت نزديك بيني و آستيگماتيسم منظم يا نامنظم متوسط تا شديد بروز مي كند .

علي رغم اينكه بيماري دو طرفه است ولي ممكن است گاهي به شكل يك طرفه و يا دو طرفه كاملاً غير يكسان بروز كند .

در كاهش ديدي كه با عينك به سختي اصلاح مي شود يا قابل اصلاح نيست ، تشخيص كراتوكونوس مورد ظن مي باشد . تغيير سريع ميزان آستيگماتيسم شماره عينك بيماران نيز از مواردي است كه بايد به كراتوكونوس شك كرد . در بيماراني كه دچار آستيگماتيسم نامنظم بدون هيچ سابقه جراحي مي شوند ، اولين تشخيص قوز قرنيه يا كراتوكونوس مي باشد .

علل قوز قرنيه چيست ؟

1- نقش اختلالات ارثي در قوز قرنيه دقيقاً مشخص نشده است ، به طوريكه فقط در 7% بيماران سابقه خانوادگي وجود دارد .

2- آسيب هاي ناشي از لنزهاي سخت تماسي طي چند سال استفاده يا مالشهاي مكرر چشم به دنبال بيماريهاي آلرژيك چشمي نيز در ايجاد اين بيماري احتمالاً نقش دارد .

3- همراهي اين عارضه با ساير بيماريهاي چشمي يا بيماريهاي عمومي نيز وجود دارد .

تشخيص :

در معاينه با دستگاهي به نام اسليت لامپ توسط چشم پزشك ، كراتوكونوس در مراحل

متوسط تا پيشرفته قابل تشخيص است ، ولي در مراحل اوليه بيماري با وسايلي چون كراتومتري و توپوگرافي (تعيين نقشه قرنيه ) ،

پاكي متري (تعيين ضخامت قرنيه ) ، مي توان قوز قرنيه را تشخيص داد زيرا در كراتوكونوس يا قوز قرنيه ، قدرت قرنيه به طور منظم يا نامنظم افزايش يافته و نقشه توپوگرافي قرنيه اين مساله را تاييد مي كند و ضخامت قرنيه نيز به تدريج كاهش مي يابد كه با پاكي متري مي توان آن را مشخص كرد .

درمان كراتوكونوس چيست ؟

در ابتدا ديد بيماران با عينك اصلاح مي شود، اما چنانچه آستيگماتيسم و نزديك بيني بيماران بدتر شود ، ممكن است لنزهاي تماسي براي اصلاح عيوبي كه با عينك قابل اصلاح نيست لازم باشد . اما ممكن است استفاده از لنزهاي تماسي براي بيمار قابل تحمل نباشد يا با لنز تماسي ديد بيمار اصلاح نشود كه تكنيكهاي جراحي در اين موارد توصيه مي شود .

اصلاح ديد با لنزهاي تماسي مبتني بر اصل خنثي كردن نامنظمي هاي قرنيه بوسيله لنز است .

موفقيت درمان قوز قرنيه يا كراتوكونوس چگونه است ؟

از سالها قبل عمل پيوند قرنيه در اين بيماران انجام مي شد كه با موفقيت (شفافيت قرنيه ) حدود 95% همراه است ، ولي حدود 10 تا 20% از بيماران كراتوكونوس نيازمند عمل پيوند خواهند بود . پس از عمل قرنيه ، 60% بيماران نيازمند استفاده از لنزهاي تماسي جهت اصلاح ديد خواهند بود و عود كراتوكونوس بعد از پيوند نيز بندرت رخ مي دهد . در ضمن امكان پس زدن پيوند تا آخر عمر براي بيمار باقي مي ماند ، لذا توجه به مسائل زير در سالهاي اخير در حال افزايش است :

اقدامات جراحي ديگري نظير اپي كراتوپلاستي ، رينگ داخل قرنيه ، گذاشتن لنز داخل چشمي و در آوردن عدسي بيمار و كاشت لنز داخل چشمي و ...