آموزش بیمار- کونژکتیویت عفونی

• درمان
                • توصیه های بهداشتی

*تعریف

ورم ملتحمه(کونژنکتیویت) که شایع ترین علت قرمزی چشم می باشد؛ پرخونی عروق ملتحمه با ترشح آبکی یا چرکی است

*تقسیم بندی

کونژنکتیویت عفونی شایع شامل کونژنکتیویت ویروسی و باکتریایی است.

ویروس ها شایعترین علت ورم ملتحمه عفونی هستند.کونژنکتیویت ویروسی می تواند همراه با تب و گلودرد باشد.بیماری مي تواند یکطرفه یا دو طرفه باشد. یک نوع آن ( ناشی از آدنوویروس) به صورت اپیدمی یا همه گیر ي بروز

می کند و شروع آن معمولا از یک چشم است.قرمزی، درد و اشکریزش و پس از 5-14 روز ترس از نور ایجاد می شود. این نوع کنژکتیویت حداکثر 3-4 هفته ادامه می یابد. در حال حاضر درمان خاصیبراي اين بيماري ندارد. کمپرس سرد نشانه ها را کاهش می دهد. در صورت بروز کنژکتیویت باکتریال ثانویه بایددرمان ضد باکتری تجویز شود.

باید توجه داشته باشیدکه کونژنکتیویت ویروسی بسیار مسری است و حتی فرد نیاز به جدا شدن از افراد دیگر دارد.
 ورم ملتحمه باکتریایی با ترشح چرکی زیادی از چشم ها همراه است؛ به دو صورت حاد و مزمن وجود دارد. درمان به موقع سیر بیماری را کوتاه می کند. در بعضی موارد عدم درمان آسیب شدیدی به قرنیه وارد می کند. .

*علائم بالینی کونژنکتیویت

قرمزی چشم، ترشح و پوسته های چرکی، ناراحتی و احساس جسم خارجی، به هم چسبیدن لبه پلکها به علت وجود ترشحات، حساسیت خفیف به نور، سوزش چشم، تورم پلکها

·عوارض

گاهی بیماری با زخمهای حاشیه قرنیه، لبه پلکها، التهاب پلکها، خشکی سطح چشم و مزمن شدن همراه می شود.

·درمان

جهت کنترل بیماری از قطره آنتی بیوتیک نظیر قطره چشمی کلرامفنیکل 1% می توان استفاده کرد.

درمان ویژه برای نوع باکتریایی به شناسایی عامل میکروبی بستگی دارد.

استفاده از پماد آنتی بیوتیک نظير پماد اريترومايسين قبل از خواب چسبندگی صبحگاهی پلک ها را کاهش خواهد داد

*توصیه های بهداشتی

* از قطره و پماد چشمی تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. مصرف آنها در کونژکتیویت ویروسی جهت جلوگیری از آلوده شدن چشم ها به میکروب دیگر می باشد و در سیر بیماری تاثیری ندارد.

* مدت زمان دوره بیماری در نوع ویروسی در افراد مختلف متفاوت است و از 10 روز تا یک ماه ودر بعضی موارد چندین ماه متغیر است.

* ورم ملتحمه عفونی بسيار واگیردار است و لازم است فرد مبتلا حتما پس از هر بار دست زدن به چشم ها و یا ترشحات آن دستهای خود را به مدت 30 ثانیه با آب و صابون شستشو دهد و وسایل شخصی وی ( حوله، ملحفه و ...) از سایر افراد جدا باشد.

* قطره کلرامفنیکل را در صورت امکان در یخچال نگهداری کنید و پس از 21 روز از زمان بازشدن قطره آن را دور بیاندازید.

* بايد فضای منزل دارای تهویه مناسبی باشد تا از تجمع ویروس در فضا جلوگیری شود.

* چشم ها را داخل یا خارج از منزل به هیچ وجه نبندید تا از تجمع ترشحات جلوگیری شود.

* این بیماری محدودیت مصرف غذایی ندارد.

* عینک های آفتابی در کاهش حساسیت به نور کمک کننده هستند.

* یکبار ابتلا به بیماری نوع ویروسی و یا میکروبی آن سبب ایمن شدن بدن نمی شود و در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی فوق الذکر احتمال ابتلا مجدد وجود دارد.

* نوع ویروسی این بیماری بسیار مسری می باشد لذا توصیه می شود نکات بهداشتی را رعایت فرمایید تا از سرایت به چشم دیگر و یا اطرافیان جلوگیری نمایید.

نحوه استفاده از قطره چشمی

نحوه استفاده از پماد چشمی